Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Verspreiding van het West Nijl virus kan door vaccineren en muggenbestrijding beperkt worden. De bestrijding van muggen is vooral belangrijk omdat muggen die het West Nijl virus bij zich dragen ook mensen kunnen besmetten en er helaas nog geen vaccinatie bestaat voor mensen.

Bestrijding

De bestrijding bestaat uit het doden en weren van muggen, het voorkomen dat de muggen zich kunnen voortplanten en voorkomen dat mens en dier geprikt kunnen worden.

 

  • Muggen leggen hun eitjes is stilstaand oppervlaktewater, de larven die hieruit ontstaan ontwikkelen zich bij warme temperaturen tot muggen. Voorkom dus dat er stilstaand water in en om de stallen aanwezig is, zoals in autobanden, bloempotten, drinkbakken en drainage plaatsen zoals sloten of verstopte dakgoten.
  • Goede algemene hygiëne op stal is ook belangrijk, maak dus regelmatig de waterbakken schoon en ververs het water minimaal elke 4 dagen.
  • Muggen prikken vooral tijdens de schemering, houd de paarden dus op stal rond die tijden en zorg dat er in en bij die stallen geen lichten aan zijn.
Afb. 3: Muggenbestrijding - Haal paarden naar binnen tijdens de schemering
  • Om de muggen bij de stallen weg te lokken kan ervoor gekozen worden om ‘s nachts gloeilampen te laten branden op enige afstand van de stallen.Wanneer de paarden 24 uur per dag buiten staan, kunnen ze enigszins beschermd worden tegen de muggen door ze een zomer eczeem deken op te de doen. Dit is een “vliegendeken” met hele kleine mazen die goed aansluit en de hals en de gehele romp van het paard bedekt.

 

 

 

  • In en rond de stallen kunnen de muggen worden bestreden met insecticiden die zowel de larven als de muggen doden. Dit kan het beste ’s avonds worden gedaan rond de schemering.
  • Naast het weren van muggen in en rond de stallen is, het ook aan te raden om vogels zo veel mogelijk op afstand te houden, aangezien deze dieren de ziekte bij zich kunnen dragen.
Afb. 11: Muggenbestrijding - Een vliegendeken beschermd het paard tegen muggen