Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Maagzweren komen veel voor bij paarden en worden vaak geassocieerd als een aandoening van sport- of renpaarden. Maar ook bij recreatief gereden paarden, of zelfs wilde paarden, komen maagzweren voor! Paarden met maagzweren kunnen allerlei verschillende verschijnselen vertonen, van terugkerende koliek en gewichtsverlies tot rijtechnische problemen. Daarnaast toont een hele grote groep paarden geen of slechts heel subtiele klinische klachten.

Kortom, het is belangrijk dat je als eigenaar bewust bent van hoe je maagzweren kunt herkennen en behandelen, maar nog beter, hoe je ze kunt voorkomen.

Check alle ins & outs over maagzweren

Graag helpen we je hierbij. Op deze pagina vind je de ins & outs over maagzweren in de vorm van kennisartikelen, veelgestelde vragen, preventietips en meer! Gerealiseerd met dierenartsen in begrijpelijke taal, wel zo praktisch! O.a.:

✅ Uitleg over maagzweren bij paarden
✅ FAQ – veelgestelde vragen over maagzweren, behandeling en preventie
✅ Kennisquiz: test je kennis over maagzweren
✅ Kennisartikelen: verdiep je kennis
✅ Preventie: voedingstips en meer!
✅ Handige downloads: Stalposter & Informatieboekje

 

Kennisquiz Maagzweren

Paardenarts.nl Kennisquiz Maagzweren mock-up

Durf jij de uitdaging aan? -> Test hoeveel jij weet over maagzweren & preventie met onze (best wel pittige 🌶️ ) Kennisquiz Maagzweren!

Naar Kennisquiz

Wat zijn maagzweren?

Maagzweren worden door dierenartsen ook wel EGUS (Equine Gastric Ulcer Syndrome) genoemd. De naam syndroom doet al vermoeden dat er verschillende vormen zijn, en dat is ook zo! Als je ze opdeelt spreken we over 2 type maagzweren. Een paard kan last hebben van squameuze maagzweren en/of van glandulaire maagzweren.

  • Squameuze maagzweren zijn eigenlijk wondjes of beschadigingen die optreden als de onbeschermde maagwand wordt blootgesteld aan maagzuur. Deze zweren komen veel voor in het gebied van de margo plicatus (zie afbeelding). Als de blootstelling aan maagzweer kan worden verminderd, door medicatie en het management aan te passen, herstellen deze zweren vaak goed.
  • Glandulaire maagzweren bevinden zich in het onderste gedeelte van de maag, en zijn niet altijd een wondje of een beschadiging. Er treden veranderingen op aan het wand van de maag die kunnen zorgen voor roodheid, zwelling of bloedingen. Er is nog veel onderzoek gaande naar dit type zweren, maar gedacht wordt dat de oorsprong meer ligt in een verstoring van het herstelmechanisme van de maag. Dit type zweren herstelt vaak langzamer, heeft aanvullende medicatie nodig en soms speelt er een onderliggend probleem.

Het is belangrijk om bij een verdenking op maagzweren contact op te nemen met je dierenarts. Met een maagscopie (gastroscopie) kan onderzocht worden om welk type maagzweren het gaat, zodat een passende behandeling gekozen kan worden.

 

Paardenarts.nl - De maag van het paard anatomie
Illustratie: Anatomie van de maag van het paard

Hoe vaak komen maagzweren voor? 

Het korte antwoord is vaak. Hoe vaak precies hangt af van over wat voor type paarden je spreekt. Zo vinden we bijvoorbeeld in 10-20% van de wilde paarden maagzweren, en in ongeveer de helft van de warmbloed sportpaarden. De meeste maagzweren zijn te vinden bij racepaarden (en endurancepaarden), waarbij tot wel 80-90% maagzweren kan hebben tijdens het raceseizoen. Niet al deze paarden vertonen ook klachten, dat verschilt heel erg van paard tot paard.

FAQ over maagzweren bij paarden

Check hier veelgestelde vragen over maagzweren, behandeling en preventie:

Paardenarts.nl - maagscopie setting bij een paard
Afb.: Schematische weergave van een maagscopie setting bij een paard

Waar of niet waar: alleen sportpaarden krijgen maagzweren

Waar of niet waar: als mijn paard eenmaal maagzweren heeft blijft hij altijd gevoelig

Is een maagscopie de enige manier om maagzweren vast te stellen?

Kan mijn paard maagzweren krijgen als hij moet vasten voor een maagscopie?

Waar of niet waar: er is maar 1 soort medicatie tegen maagzweren

Heb jij grip op de stress-factoren van je paard?

De kans op het ontstaan van maagzweren neemt toe bij bepaalde risicofactoren.

Ontdek in deze poster veel voorkomende risicofactoren:
Klik op de tekstblokjes voor praktische tips & adviezen! Handig: download de poster voor op stal en deel hem met je stalgenootjes.

Download Stalposter ‘Vermijd stress in de stal’

Stalposter ‘Vermijd stress in de stal’

Heb jij grip op de stress-factoren van je paard? De kans op het ontstaan van maagzweren neemt toe bij bepaalde risicofactoren.

Ontdek in deze poster veel voorkomende risicofactoren:
Klik op de tekstblokjes voor praktische tips & adviezen!

Download Stalposter

Stalposter ‘Vermijd stress in de stal’
Gebrek aan regelmaat Gebrek aan weidegang / paddockgang Dieet Een nieuw paard in de kudde Transport Overige "stressoren" in de stal Medicatie Andere ziektebeelden Training en wedstrijden Heb jij grip op de stress-factoren van je paard?

Gebrek aan regelmaat

Ter voorkoming van onrust, maar ook voor een goed voerpatroon is regelmaat belangrijk. Maar zie regelmaat niet als starheid, enige flexibiliteit is prima.

Gebrek aan weidegang / paddockgang

Vaak op stal staan en altijd binnen voorziet niet in de behoeften van je paard. Geregeld vrije beweging en frisse lucht is noodzakelijk, of dat nu in een paddock of looppad is of in een weiland. Te lang stilstaan geeft eerder kans op stalondeugden en verteringsklachten. Stalondeugden zoals kribbebijten en luchtzuigen zijn stress gerelateerd, wat ook een belangrijke factor is in het ontwikkelen van maagzweren! Heb je de keus om je paard alleen of met anderen op de weide te zetten, kies dan voor dat laatste. Sociaal contact waarbij paarden elkaar ook kunnen aanraken is stress verlagend en vermindert de kans op maagzweren.

Meer over weidegang

Dieet

Een van de belangrijkste factoren om maagzweren te voorkomen is het maken van een goed voerprogramma: dit is het totaal van de keuze aan voedermiddelen, de hoeveelheden en de voermomenten.

TIP: Als je paard snel te dik wordt van veel ruwvoer, kies dan een energie-arme kwaliteit en gebruik een goede slowfeeder. Zo kan je toch je paard (bijna) onbeperkt voeren.

Lees meer in het artikel over de rol van voeding bij maagzweren:

Naar artikel

Een nieuw paard in de kudde

Paarden die in kuddes leven hebben een hele duidelijke rangorde. Dat geeft de paarden rust en zekerheid. Met een nieuw paard moet de kudde op zoek naar een nieuwe rangorde en dat verstoort de rust en kan stress opleveren. Probeer de kudde daarom zo stabiel mogelijk te houden en eventuele veranderingen te begeleiden.

Transport

Tijdens lange transporten heeft het paard ruwvoer en water nodig. Zo voorkom je uitdroging en een lege maag met te veel maagzuur. Geef geen krachtvoer voor het transport, dat kan juist averechtse effecten op de maag hebben. Kijk bij langere transporten (> 60 min) hoe je het je paard zo comfortabel mogelijk kan maken. Sommige paarden reizen bijvoorbeeld liever met een maatje. De stand in de trailer of vrachtwagen kan ook effect hebben op de stress tijdens het laden en reizen (diagonaal of achterwaarts).

Overige "stressoren" in de stal

Veel onrust in de stal maakt paarden nerveus en gestresst. Paarden laten dit niet altijd zien. Wees dus zelf alert op wat er in de stallen gebeurt en neem maatregelen als het te onrustig is. Onrust kan bijvoorbeeld ontstaan door harde muziek in de stal, uitmesten met groot materieel of het continue langslopen van andere paarden of veel mensen. Heb je een paard dat hier gevoelig voor is, verplaats het dan naar een rustiger gedeelte van de stal.

Medicatie

Sommige medicijnen verstoren het beschermingsmechanisme van de maag, zoals NSAID’s. Mocht er (langdurig) medicatie nodig zijn. Ga dan in gesprek met je dierenarts over preventieve maatregelen. Zo kun je het (voer)management aanpassen, maar ook preventief maagzuurremmers geven.

Meer over voermanagement bij maagzweren

Andere ziektebeelden

Aandoeningen of pijn kunnen leiden tot minder eten en daarmee de natuurlijke cyclus doorbreken van kauwen en speekselproductie om het maagzuur te bufferen dat altijd geproduceerd wordt. Aandoeningen verderop in het maagdarmkanaal, of pijn elders in het lichaam van je paard kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van maagzweren. Leidt dit tot minder ruwvoer eten dan komt er minder speeksel in de maag. Ook de bloedtoevoer in het maagdarmkanaal kan veranderen. Hierdoor ontstaan er makkelijker maagzweren.

Heb je een vermoeden dat je paard ergens pijn heeft?
Laat dan je dierenarts jouw paard onderzoeken. Zo voorkom je stress en een maagzweer als gevolg hiervan.

Lees meer over:

Training en wedstrijden

Training kan (ongemerkt) stress opleveren voor je paard. Probeer per week minstens 2 dagen onbelaste beweging in te plannen, en aanpassingen in je training langzaam door te voeren. Als je merkt dat je paard de training slecht oppakt, ook na een aantal dagen rust, is dit altijd een reden om te onderzoeken waardoor dit komt.  Daarnaast kan tijdens training maagzuur tegen de (onbeschermde) maagwand aan klotsen. Dit kan schadelijk zijn. Om dit soort schade te voorkomen kun je beter niet trainen op een lege maag. De beste bescherming van de maag is om wat ruwvoer te voeren. Krijgt je paard medicatie voor maagzweren? Geef deze dan (enkele uren) voorafgaand aan de training.

Raadpleeg je dierenarts voor advies.

Lees meer over de rol van voeding bij maagzweren

Heb jij grip op de stress-factoren van je paard?

De kans op het ontstaan van maagzweren neemt toe bij bepaalde risicofactoren. Weet jij precies welke factoren dat zijn?

Doe de Kennisquiz Maagzweren en leer waar je allemaal op kunt letten om jouw paard voor maagzweren te behoeden. Ontvang jouw score & de goede antwoorden en tips in je mailbox!

Naar Kennisquiz

Paardenarts.nl Kennisquiz Maagzweren - uitgelicht 2

 

Preventietips!

Wist je dat de juiste zorg voor voeding, training en stress een grote rol speelt in het voorkomen van maagzweren bij je paard? Hier een aantal handige tips:

Voeding & watertoegang

Training

Sociaal contact en weidegang

Transport

Preventief geven van medicatie

Paardenarts.nl - Maagzweren en voeding en preventie van maagzweren

Voedingstips bij maagzweren

Wat kan je voeren om herstel van maagzweren te bevorderen en herhaling te voorkomen?

Check onderstaand tips eens en lees er alles over in het kennisartikel ‘Rol van voeding bij maagzweren‘.

1. Veel kauwen

2. Vetrijk voer

3. Natuurlijke buffer

Brochure Alles over maagzweren (mock-up)

Brochure

Alles over maagzweren bij paarden

Deze folder biedt je uitgebreide informatie over de risicofactoren, hoe je maagzweren bij je paard kunt herkennen en wat je kunt doen om ze te voorkomen en behandelen:

✅ Uitleg over de maag van het paard
✅ Hoe ontstaan maagzweren?
✅ Hoe herken je maagzweren bij je paard?
✅ Hoe wordt de diagnose gesteld?
✅ Behandeling van maagzweren
✅ Preventietips, en meer!

 

Download Brochure