Het natte voorjaar heeft tot gevolg dat de natuur in volle glorie tot bloei is gekomen. Alle kleuren groen stralen je tegemoet. Nu eens even geen zorgen over droogte en weinig grasgroei. Nee, het gras groeit er hevig op los. Zo hevig, dat veel paarden snel dikker worden bij zelfs maar een paar uurtjes weidegang!
Je hebt het zelf misschien niet zo snel in de gaten dat je paard dikker wordt, omdat je hem of haar elke dag ziet. Maar als de singel niet meer op het eerdere gaatje past, moet je toch even een stapje terugdoen om goed naar je paard te kijken. Is de hals breder geworden? Zie je de overgang bij de schouder nog wel goed? Is de buik niet veel ronder geworden? En was dat rolletje boven de staart er een paar maanden geleden ook al?
Weidegang en grasopname
De weiden zijn groen en het gras groeit maar door. En ook al lijkt de weide misschien vrij kort. Bedenk dat al het gegroeide gras ondertussen al in je paard zit (😋). Paarden kunnen vrij snel veel gras eten. Juist ook als ze maar een paar uurtjes in de wei staan. Het overgewicht kwijtraken is niet makkelijk, zeker niet met weidegang. Toch is het nodig een plan te maken om erger te voorkomen.
Ga de weidegang in ieder geval niet langer maken. Stop even met het opbouwschema. Korter op het gras kan averechts werken. Paarden weten dat ze er snel weer afgehaald worden, dus gaan nog sneller eten! Een beperkte hoeveelheid weide geven kan ook wat helpen. Maar een graasmasker werkt het beste om de grasopname te verminderen. Dit geeft gemiddeld 50% minder grasopname. Hoeveel uur weidegang je kan geven is afhankelijk van de situatie en de Body Condition Score (BCS) van je paard. Daarnaast heeft het paard nog wel wat hooi nodig, anders is de tijd zonder eten vaak te lang.
De grasgroei vermindert in de loop van de zomer. De stengels worden dikker, paarden moeten er meer op kauwen (en nemen dus minder gras op per uur weidegang) en de voederwaarde is ietsje lager. Dan kan het best zijn dat je zonder graasmasker je paard in de wei kan zetten.
Voorkom overgewicht en hoefbevangenheid
Maar let vooral op de conditie en de vetbedekking op bijvoorbeeld de ribben. Neemt het toe, dan is de energie uit het rantsoen gebruikt voor een reserve vetlaagje. Zorg dat je dit onder controle houdt, want teveel reserves kunnen voor grote problemen zorgen. Hoefbevangenheid is een gevolg van overgewicht en insulinedysregulatie die je geen enkel paard toewenst.
Wees dus gewaarschuwd!