De juiste krachtvoerkeuze is niet het enige noodzakelijke en misschien wel het minst belangrijke onderdeel voor het maken van een goed rantsoen voor een gezond paard. De keuze in kwaliteit en hoeveelheid van het ruwvoer plus de voertijden en andere aspecten die van invloed zijn op de gezondheid van het paard zijn minstens zo belangrijk. Naast voeding zijn beweging en sociaal contact onontbeerlijk voor een gezond paard.
In de voerkeuze staat het ruwvoer centraal, tenminste dat zou zo moeten. Dat is tenslotte de hoofdmoot van het gehele rantsoen. Ter aanvulling kan krachtvoer of een supplement nodig zijn. Ook hier bepaald het ruwvoer de benodigde aanvulling met het krachtvoer.
In werkelijkheid krijgt de keuze van het krachtvoer veel meer aandacht dan die van het ruwvoer. Niet in de laatste plaats door de advertenties van voerfabrikanten.
Focus op de aankoop of de productie van het nieuwe hooi voor de winter. En kijk nadat je een ruwvoeranalyse hebt laten maken, of en welk type krachtvoer daarbij past. Eentje met veel of weinig energie, met meer of minder eiwit, of juist met een hoog vezelgehalte. Zo ontstaat een passende combinatie die jouw paard zo gezond mogelijk houdt.
Tenslotte moet je nog keuzes maken over de voerstrategie. Hoe laat voer je, hoeveel voer je en moet je nog rekening houden met de trainingstijden? Voldoende om je kopzorgen over te maken. Informeer je en laat je adviseren als je twijfels hebt. Zo voorkom je verkeerde keuzen en nadelige gevolgen voor de paarden.
Verder lezen?
Het feit dat elk paard anders kan zijn in gewicht, gezondheid en prestatie maakt dat elk rantsoen op maat moet worden afgestemd. Daarmee is de keuzestress bij het vinden van het juiste voer dus niet zo verwonderlijk. Hoe maak je een goede voerkeuze? We helpen je graag op weg met het volgende praktische artikel over keuzestress:
Laat je ontzorgen
Vraag goed advies. Voedingsdeskundigen met verstand van het gezonde én zieke paard kunnen je helpen met de voerkeuzes. Voedingsconsulent Paard dierenartsen zijn hier bedreven in.