Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp
Leestijd: 4 minuten

De juiste professional vinden is niet altijd makkelijk. Het aanbod van therapeuten en adviseurs in de paardenwereld is groot. Fijn dat er keuze is, maar hoe kies je nu de juiste? Dat geldt ook voor voedingsadvies. In wie heb je het meest vertrouwen dat jouw paard het best passende advies krijgt? Verkeerd advies kan uitmonden in gezondheidsklachten en dat is wel het laatste wat je wilt. Dierenartsen zijn expert op het gebied van gezondheidszorg. Dierenartsen die ook nog Voedingsconsulent Paard zijn, zijn extra geschoold om voeradvies te geven aan gezonde paarden en paarden voedingsgerelateerde klachten

Voeding, gezondheid en ziekten

Dat voeding een onmisbare pijler is in de gezondheid en levensduur van je paard behoeft eigenlijk geen uitleg. Al vanaf het moment tijdens de dracht (jaja!) heeft de voeding van de merrie invloed op de gezondheid en prestaties van het veulen in zijn latere leven. De basis voor een gezond paard ligt voor een groot deel in de ontwikkeling en het onderhouden van een gezond microbioom (darmflora). De kwaliteit van de voeders en het voermanagement spelen een cruciale rol om gezondheidsklachten te voorkomen. Dit pleit voor een regelmatige controle van de huidige situatie, preventie dus. Helaas hebben we niet altijd volledige controle over het rantsoen en zijn er natuurlijk incidenten die in het paardenleven plaatsvinden, waarbij een aanpassing in de voeding nodig is. Met de juiste voedermiddelenkeuze in een passende verhouding en afgestemd op de specifieke behoefte van het paard kan een dieet ziekten voorkomen en herstel ondersteunen, waardoor gebruik van medicatie zo laag mogelijk kan zijn.

Opleiding tot Voedingsconsulent Paard

Een van de kwaliteiten van dierenartsen is dat ze met een brede blik de situatie van dieren beoordelen en dus niet enkel op het probleem focussen. Door ervaring en opleiding hebben ze geleerd om een afgewogen oordeel te geven en zo tot de meest waarschijnlijke diagnose te komen. Deze kwaliteit voorkomt tunnelvisie. Mensen zijn snel geneigd op basis van beperkte informatie conclusies te trekken. Dat verhindert goed onderzoek en een juiste plan van aanpak. Zo gaat het ook bij de opleiding tot Voedingsconsulent Paard. Daar leert de dierenarts om het geheel van voeding en paard te bekijken en zich niet enkel te richten op een supplement of label op een voerzak. Dit maakt een Voedingsconsulent Paard dierenarts uniek. Hier komt de deskundigheid in gezondheidszorg en ziekten samen met kennis over de relatie met het rantsoen. Met als grote voordeel dat de dierenarts direct op jouw paard afgestemd het juiste voeradvies kan geven.

Voedingsconsulent Paard is een erkend nascholingstraject voor dierenartsen. Dat wil zeggen dat het Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen (CKRD) de inhoud controleert en op kwaliteit beoordeelt.

In deze leergang leren dierenartsen op maat voedingsadvies te geven voor gezonde paarden en voor paarden met ziekteproblemen. Om een goed voeradvies te kunnen geven is kennis nodig over de voerbehoefte van het paard, zeker als deze afwijkend is bij ziekten en over de waarde en eigenschappen van voedermiddelen. De Basismodule leert de dierenarts het concept “Paard-voer-voeren-paard”, oftewel het paard stelt de eisen aan het voer en het voeren, en je moet altijd terug naar het paard om je advies te controleren (en eventueel weer bijstellen). Kortom, het paard staat centraal. De body condition score speelt een sleutelrol in het beoordelen en aanpassen van het rantsoen en krijgt dus veel aandacht. Net als de voedermiddelen, het ruwvoer, de ruwvoeranalyse, weidegang, ingrediënten en gehalten van krachtvoer en supplementen.

Na de basismodule is de dierenarts goed in staat een rantsoen te controleren en aan te passen. De vervolgmodules zijn allemaal gericht op een bepaalde relatie tussen de gezondheid van het paard en het rantsoen. Zoals overgewicht en hoefbevangenheid, koliek en maagzweren, sportprestaties en spierproblemen, fokmerrie en gezonde opfok en de veroudering van het paard en de juiste nutritionele ondersteuning. Zo ontstaat er een compleet pakket aan kennis die dierenartsen in staat stellen heel veel voedingsgerelateerde problemen aan te pakken.

Volledig gecertificeerd Voedingsconsulent Paard dierenarts

Een volledig gecertifieerd Voedingsconsulent Paard dierenarts heeft al deze modules gevolgd en geeft op maat voeradvies. Dierenartsen kunnen er ook voor kiezen na de basismodule geen of een paar vervolgmodules te doen. Niet iedere dierenarts wil namelijk voeradvies als belangrijk onderdeel in zijn werk doen, maar deze dierenartsen hebben wel verstand van paardenvoeding! En dat maakt ze tot een perfecte gesprekspartner om de voedingsvragen over je paard mee door te nemen.


Ontwikkeld door Dr. Anneke Hallebeek,
Specialist veterinaire diervoeding en eigenaar van Voedingsadvies Paard

  • 6 modules van 1 dag
  • Accreditatie door CRKD

Informatie: www.voedingsconsulentpaard.nl
Uitsluitend voor dierenartsen (paraveterinairen uit praktijk ook mogelijk)

 

Binnenkort ook in de Finder

Vind een Voedingsconsulent Paard

Vragen over paardenvoeding?Paardenarts.nl Finder - vind een paardenarts of kliniek
Vind via de Paardenarts.nl Finder een paardenkliniek of -arts die voedingsadvies aanbiedt:

Vind een Voedingsconsulent