De gezondheid van je paard is belangrijk en de voeding speelt daar een cruciale rol in. Iedereen die paarden voert maakt het mee, dat je even twijfelt of je wel het juiste doet. Is het ruwvoer wel geschikt? Geef ik niet te veel krachtvoer? Kan dit supplement mijn paard helpen? Voor paarden met gezondheidsklachten kan het rantsoen van grote invloed zijn. Ook dan kan je vragen hebben over de juiste combinatie van voedermiddelen of keuzes in het voermanagement. Het kan zelfs zo zijn dat je het fijn vindt om regelmatig een check-up te laten maken van de gezondheid en het voer van je paard. Preventieve gezondheidszorg is tenslotte de toekomst.
Voedingsadviseur
Iedereen kan zich voedingsadviseur noemen, een mooie website maken en adviesdiensten aanbieden. Helaas leidt dit ook tot fouten, waar vaak het paard (of je portemonnee) de dupe van is. Dit geldt ook soms voor alle goedbedoelde tips van vrienden en bekenden. Vergeet niet dat elke situatie uniek is en dat bepaalde voeders niet bij elk paard tot hetzelfde resultaat leiden. Het gaat om het totaal aan afstemming van het rantsoen op de behoefte van het paard. Investeer even wat tijd om een goede voeradviseur te zoeken. Een goede voeradviseur heeft een opleiding in paardengezondheid en voeding gehad en baseert zijn/haar kennis niet enkel op eigen ervaringen. Je neemt geen risico’s met de gezondheid van je paard en daarom zou een dierenarts in combinatie met voedingsdeskundigheid perfect samengaan.
Voedingsconsulent Paard
Voedingsconsulent Paard dierenartsen zijn geschoold om voeradvies te geven. Zij beoordelen het paard en bekijken of het rantsoen past in de huidige situatie. Pak het in een keer goed aan en voorkom tal van “probeersels”. Dat maakt het vaak alleen maar erger. Check het rantsoen geregeld dan kunnen kleine aanpassingen soms voldoende zijn om je paard weer goed in conditie of gezond te krijgen.
Reden voor een voedingsadvies
Als alles goed gaat met je paard is er geen reden om iets te veranderen. Toch zal er altijd, zelfs een paar keer per jaar, een verandering in het voer zijn. Bij elke nieuwe partij hooi of voordroog verandert de samenstelling van het rantsoen en is het de vraag of het nog voldoende past bij je paard. De overgang van stal naar weidegang (en andersom) is een grote voerverandering en kan tot gezondheidsproblemen leiden die je wil voorkomen. En als je paard klachten heeft, is het altijd goed om het rantsoen na te laten kijken. Het rantsoen kan de oorzaak zijn van de klachten, maar een aangepast rantsoen kan ook helpen om de klachten te verbeteren. Voedingsgerelateerde problemen zijn er volop: overgewicht, hoefbevangenheid, vermagering, huidklachten, spierbevangenheid, koliek, maagzweren, groeistoornissen, mestklachten en verminderde weerstand.
Voor paarden die een hoge voerbehoefte hebben, zoals sportpaarden, maar ook fokmerries is het belangrijk de juiste voerkeuze te maken. In het hele assortiment aan voersoorten en supplementen kan je aardig de weg kwijtraken. Een goed advies zorgt dat je de juiste keuzes maakt en je paard gezond blijft.
Aanvragen voedingsadvies
Elke voedingsadviseur heeft zijn eigen werkwijze. Dierenartsen nemen dit vaak mee in het dagelijks werk en kunnen een extra voedingsconsult doen. Soms kan het ook online of via e-mail door het invullen van een vragenformulier. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de vraag die er is en de klachten die er zijn.
Ook voor een zogenaamde eenvoudige vraag is vaak meer context nodig om hier een passend antwoord of advies voor te geven. Daarom zal een voedingsadviseur veel informatie over het paard en het huidige rantsoen willen weten. Het gaat namelijk over het totaalplaatje en het voeradvies moet passen bij het paard. Dus simpel gezegd, een ja of nee antwoord of je een bepaald product kan gebruiken is meestal niet aan de orde.
Het voeradvies kan uitgebreid zijn met een rantsoenberekening en een beoordeling van het voermanagement. Dit geeft veel informatie over de opname van alle voedingsstoffen en is zeker aan te raden bij paarden met gezondheidsklachten. Maar het kan ook zijn dat een telefonisch consult voldoende is om je twijfels weg te nemen en waarmee je weer vooruit kan. Kortom, het voeradvies kent vele niveaus. Kies waar jij behoefte aan hebt of overleg dit eerst met de voeradviseur of dierenarts.
Ruwvoeranalyse
Goed voedingsadvies gaat beter met een (ruw)voeranalyse…
Om het plaatje compleet te krijgen is een ruwvoeranalyse erg wenselijk. Op meer en meer stallen wordt het ruwvoer geanalyseerd. Met kennis over de gehalten in het ruwvoer is de juiste aanpassing te maken, met een krachtvoer of een supplement. Weet je niet wat je voert, dan loop je achter de feiten aan. Heeft het ruwvoer bijvoorbeeld een laag eiwitgehalte, dan kan je dat met andere voeders aanpassen. Weet je het niet, dan merk je het pas als je paard verlies van spiermassa krijgt. Meten is weten.
Rantsoenbegeleiding
Een enkel voeradvies kan je weer even verder helpen en je twijfels wegnemen. Toch komt er weer een moment waarop twijfels hebt over het voer. Dit heeft vaak te maken met een verandering in de situatie. Een nieuwe ruwvoeranalyse bijvoorbeeld, of een nieuw krachtvoer, of een paard dat stijgt in zijn prestaties. Prestaties op een hoger niveau vragen een aanpassing van het rantsoen, maar ook tijdens de dracht en melkproductie wil je dat je merrie goed in conditie blijft en bij veroudering en gebitsklachten. Om altijd goed voorbereid te zijn geven sommige voedingsadviseurs de mogelijkheid om een abonnement op voedingsadvies te nemen. Voor een bepaald bedrag per maand krijg je bijvoorbeeld twee of drie keer per jaar een doorrekening van het rantsoen, kan de ruwvoeranalyse beoordeeld worden en ben je vrij om vragen te stellen als dat nodig is. Zeker met de grote variaties in energie- eiwit en suikergehalten die tegenwoordig voorkomen in het ruwvoer kan dit aantrekkelijk zijn. Informeer bij je voeradviseur naar de mogelijkheden.
Voedingsadvies geeft duidelijkheid en rust
Wat voor voeradvies je ook kiest, het helpt je verder en neemt je twijfels weg. Je weet wat je je paard kan voeren. Zo leer je ook meer over de effecten van voeding op de gezondheid van je paard. Dit kan je in de toekomst ook helpen bij een volgende voerverandering of uitdaging. Daarnaast ben je beter “bestand” tegen alle reclame-uitingen van voeders en supplementen en laat je je niet zo snel verleiden om iets te kopen. Je weet wat je paard nodig heeft en dat geeft rust.
Vind een Voedingsconsulent Paard
Vragen over paardenvoeding?
Vind via de Paardenarts.nl Finder een paardenkliniek of -arts die voedingsadvies aanbiedt: