Je denkt er nog niet aan, maar voor je het weet begint de weide weer groener te worden. Is het dan een goed idee je paard meteen op het gras te zetten? Nee, dat niet. Maar je kan er wel alvast over gaan nadenken wat je strategie gaat worden. Lees de tips voor het voorjaar & plannen van weidegang.
Strategie?
Ja, als je vooraf een plan maakt is het makkelijker om fouten te voorkomen en daarmee ook gezondheidsklachten zoals koliek, diarree, hoefbevangenheid en mestwateren. Dat (weide)plan hoeft niet zo strak gepland te worden dat je nu al weet op welke je dag je hoe laat je paard in de wei gaat zetten. Dat kan ook niet, want je bent afhankelijk van de weersomstandigheden en de grasgroei. Maar wel dat je weet dat je goed moet kijken naar het gras, het weer en het paard om de overgang naar de wei veilig te maken.
Wacht nog even met weidegang…
Want als het zonnetje schijnt, is dat funest voor je gezonde verstand. Je gezonde verstand zegt: nog even wachten met weidegang. Maar al snel raak je in de verleiding je paard toch al vast even van het gras te laten proeven. En dan nog een keer en dan nog een keer wat langer. En voor je het weet staat hij in april of mei al volop in de wei. Terwijl het gras in die periode vrij snel groeit en door veranderde weersomstandigheden (denk aan koude nachten, < 5 °C) ook snel in gehalten kan veranderen. Met als gevolg (voorjaars)gras met nog betrekkelijk weinig harde vezels en soms hele hoge suikergehalten. Hét recept om de fermentatie in de dikke darm eens flink in de war te brengen. En zo kan gaskoliek een akelig gevolg zijn als je je paard te snel te lang in het voorjaar op de weide zet.
Een weideplan dus!
Dat plan bestaat eruit dat je een weiland klaar hebt liggen dat goed is onderhouden en waarvan de bodem goed is verzorgd (niet te nat geweest, eventueel wat meststoffen gehad), zodat gras voldoende kans heeft om te gaan groeien (meer dan onkruiden). De ruimte of grootte van het perceel moet zodanig zijn dat je de paarden tijdig kan verplaatsen, dus voordat ze de hele boel tot de bodem hebben kaal gegeten.
Pas op met voorjaarsgras!
Omdat het gras in het voorjaar vooral uit veel blad bestaat en nog weinig harde stengel, is dit een voedermiddel wat eigenlijk voor paarden niet zo geschikt is. Pas als de stengel in lengte en dikte toeneemt, daalt de fermentatiesnelheid van het gras in de dikke darm en is het beter geschikt. En dat kan wel even duren. Soms wel tot in juni!
Neem de tijd voor een voerovergang
Wil je toch eerder weidegang geven, zorg dan dat het gras maar een klein deel is van het totale rantsoen. Beperk het grazen in het begin tot een half uur of een uur per dag. Dan heeft het zachte, rijke gras maar betrekkelijk weinig invloed in de dikke darm, als daar voldoende stengelig hooi in zit. Dus langzaam aan deze verhouding iets veranderen, met meer weidegang en iets minder hooi. En als het gras langer en stengeliger is, kan dit het hele rantsoen zijn.
Maar let op!
Ook stengelig gras is rijker dan hooi. Dus blijf naar je paard kijken.
-> De Body Condition Score is de maatstaf voor de weidetijd.
Want een te dik paard op gras dat suikerrijk is (of snel kan worden, bij droogte bijvoorbeeld) is een groot risico voor hoefbevangenheid.
Met een goed plan voor weidegang kan je het paard lekker laten genieten van wat hij het liefste doet: lopen en grazen!
Maak een eigen plan voor de start met weidegang voor jouw paard. Dierenartsen die ook Voedingsconsulent Paard zijn, kunnen je hiermee helpen. Zeker als ze ook de specifieke risico’s van je paard kennen.
Vind een Voedingsconsulent Paard
Vragen over paardenvoeding?
Vind via de Paardenarts.nl Finder een paardenkliniek of -arts die voedingsadvies aanbiedt:
En kijk meer!
👉 Leer zelf een plan van aanpak maken tijdens de Online Masterclass ‘Voorjaarsgras & Weideplan’, met Dr. Anneke Hallebeek (incl. handig format voor het opbouwen van de weidegang).