Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp

Met een beetje geluk kan je paard in het najaar of zelfs begin winter nog van weidegang genieten. Voor velen is het vanaf eind september echt afgelopen en begint de stalperiode. In de zomer op het gras kan je paard wat dikker worden. Gras is nu eenmaal niet alleen lekker maar ook een voer met veel voedingsstoffen, zoals energie en eiwit. De opname beperken is wel enigszins mogelijk, door kortere tijd op de wei te zetten, strookbegrazing toe te passen of een graasmasker om te doen. Maar heeft je paard toch wat meer vetrolletjes gekregen, dan is het najaar / begin winter een goed moment hier wat aan te gaan doen.

Weidegang past niet in een vermageringsdieet

Om een paard meer vet te laten verbranden is het nodig minder energie te geven dan er feitelijk nodig is. Hoeveel een paard aan gras eet is te schatten, maar toch nooit nauwkeurig te weten. Uit onderzoek komt een bepaalde grasopname naar voren, gebaseerd op het gewicht van het paard en het aantal uren in de wei. Maar dan moet er wel een zekere graslengte staan, en in hoeverre de opname vermindert op kort gras is niet zo duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat door het paard heel kort op de wei te zetten, hij veel sneller gras gaat eten. En dat werkt dus niet. Door zo snel te “schranzen” is er meer risico op verteringsklachten en kan het suikergehalte in het bloed nog sneller stijgen. Dit kan leiden tot insulineresistentie en hoefbevangenheid. Om een paard te laten vermageren moet hij in ieder geval de wei uit.

Beoordelen van de Body Condition Score (BCS)

Je weet pas of je paard te dik is als je goed naar de vetreserves hebt gekeken en gevoeld. Oftewel door een controle te doen van de voedingstoestand. Doe je dat niet bewust, dan kan je wennen aan een paard dat net iets dikker is dan voorheen. En als dat het normale beeld is, dan kan hij nog een beetje dikker worden, zonder dat je dat echt in de gaten hebt. Iemand die je paard niet zo vaak ziet, kan het wel opvallen. Want die ziet het verschil veel beter. Kortom, je bent zelf een beetje “bedrijfsblind” voor je eigen paard.

BCS Plusplus…

Mocht je het niet goed in de gaten hebben dat de conditie van je paard is toegenomen en dit blijft in de winter bestaan, dan kan het de volgende zomer nog een beetje meer worden. De vetreserves stapelen zich geleidelijk op. Een deel van het vet zit in de buik en is voor ons onzichtbaar, en een deel zit onder de huid wat als een vetlaagje voelbaar is. Al deze kleine plusjes in de Body Condition Score (BCS) gaan uiteindelijk problemen geven in de gezondheid. En dan kan het zijn dat je het paard in het voorjaar op de wei zet en hij plotseling hoefbevangenheid  heeft. Uit de ernst van de BCS is het krijgen van insulinedysregulatie niet geheel af te leiden, want sommige paarden krijgen het eerder dan andere paarden. Maar bij een hoge BCS is het risico zeker groter. Vandaar dat het beter is de conditie zo goed mogelijk in balans te houden.

Minder beweging

Tijdens de stalperiode krijgen veel paarden wat minder beweging. Ze missen het lopen in de wei en met donkere dagen en regen wordt er ook minder buitengereden. De energiebehoefte gaat wat naar beneden en het afbreken van aanwezige vetreserves gebeurt niet zo snel. Was het paard met meer vetreserves uit de wei gekomen, dan worden deze vanaf het najaar niet minder, en misschien alleen nog maar meer. Voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van je paard is beweging onmisbaar. Laat hem dus niet de hele dag op stal staan.

Correct vermageringsdieet

Een vermageringsdieet is méér dan alleen maar wat minder krachtvoer of ruwvoer geven. Want voor je het weet doe je je paard tekort aan van alles: eiwit, mineralen, vitaminen, ruwvoer!

Het gegeven dat paarden veel moeten kauwen en ruwvoer eten is een belangrijk punt in het maken van een gezond vermageringsplan. Veel hooi levert ook energie en staat een negatieve energiebalans in de weg. De juiste voerkeuze en een strakke planning en management helpen om een gezond dieet te maken. Bijvoorbeeld met een combinatie van luzerne, hooi en stro plus een mineralen- en vitaminensupplement. Omdat het essentieel is dat het paard minder energie opeet dan hij verbruikt, moet een dieet op het paard afgestemd en berekend zijn. Een Dierenarts Voedingsconsulent Paard kan je hiermee helpen.

Meer beweging

Beweging is bijna onmisbaar. Dit stimuleert de energiebehoefte en het is een goede afwisseling voor het op stal staan. Bij veel beweging stijgt ook de energiebehoefte voor rust, de verbranding gaat op een iets hoger niveau draaien. Beweging heeft nog een voordeel. Het stimuleert de insulinereceptoren en kan daarmee insulinedysregulatie verminderen. Dit kan allemaal mee helpen je paard weer gezond te krijgen en te houden.

Meer weten over en gezonde vermageringsdieet?

Lees er meer over in het uitgebreide en praktische artikel over het vermageringsdieet voor paarden. Meer informatie over de Body Condition Score bekijk (instructievideo!) en lees je in het artikel over de BCS:

Chipnummer zoeken

Vul het chipnummer in en vind de gegevens bij het paard.
Meer info

Onze partners

boehringer-ingelheim-logo donkergroen
Zoetis_logo
Dumea Onderzoek & Advies logo
Hippo Horse Insurance -logo
Hay to You logo