Paardenarts
Zoek op aandoening of onderwerp
Leestijd: 2 minuten

Hoe ziet een werkdag op de Universiteitskliniek voor Paarden eruit voor dr. Thijs van Loon, Europees Specialist Veterinaire Anesthesiologie en Pijnbestrijding?

Thijs geeft je in deze blog een kijkje achter de schermen!

Mijn dag op de Universiteitskliniek begint om 8 uur, dus ik stap al vroeg in de auto op weg naar Utrecht. Vandaag draai ik de dienst met een collega dierenarts en een masterstudent diergeneeskunde.

Dr. Thijs van Loon

8:00 uur

Om 8:00 uur begint de overdracht met de collega’s van de chirurgie. Zij praten iedereen bij over de patiënten en gebeurtenissen van het afgelopen weekend. Zo starten we iedere ochtend op de kliniek samen met de afdelingen waar we intensief mee samenwerken. Ook de studenten en stalmedewerkers zijn hierbij betrokken. Hierna bespreken we het dagprogramma, daaruit wordt kort duidelijk welke patiënten vandaag worden behandeld en onze zorg nodig hebben.

Foto: Ook de studenten Diergeneeskunde worden betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek naar pijnherkenning bij paarden en ezels en passen dit toe in de praktijk tijdens hun werkzaamheden op de kliniek.

8:15 uur

Rond 8:15 uur ga ik langs bij mijn eerste patiënt. Het is een hoogdrachtige merrie die dit weekend aan koliek is geopereerd. De patiënt staat op de Intensive Care afdeling om onder intensief toezicht te herstellen van de operatie. Hierbij monitoren we regelmatig de patiënt, bijvoorbeeld met de pijnscore schaal, klinische onderzoeken, bloedonderzoek etc.. Door dit goed in de gaten te houden kunnen we haar eventueel zo goed mogelijk ondersteunen met medicatie.

9:00 uur

Om 9:00 uur gaat het OK-programma van start. Vanochtend komt er een hengst voor een castratie en een ruin met een zaadstreng ontsteking. Ook staan er een aantal patiënten gepland voor een CT-scan. Een paard met een trauma aan de eerste halswervel, een paard met een kieswortel ontsteking en bijholteontsteking en een jaarling met een fistelende wond naar de 1e halswervel.

Mijn taak als anesthesioloog is om de paarden te begeleiden tijdens de narcose. Dit betekent het voorbereiden voor de narcose, het in slaap brengen van de patiënt, het in slaaphouden en monitoren van de vitale parameters (ademhaling, bloedsomloop ect.) maar ook het ontwaken uit de narcose in de recovery. Voor het monitoren tijdens de narcose gebruiken we apparatuur waarmee we bijv. de bloeddruk en ademhaling nauwlettend in de gaten houden. De patiënten krijgen infusen tijdens de narcose en naast slaapmiddelen en spierontspanners natuurlijk ook voldoende pijnstilling. Het wakker worden uit narcose is voor paarden een belangrijke fase, waarbij het doel is om de dieren zo rustig mogelijk te laten opstaan.

Foto: Dr. Thijs van Loon en dr. Janny de Grauw, Europees Specialisten Veterinaire Anesthesiologie, staan in de OK bij een anesthesie machine voor paarden, deze machine wordt gebruikt bij het uitvoeren van een narcose. Met zo’n machine worden zuurstof en inhalatie anesthetica (in de diergeneeskunde meestal isofluraan, een damp waarmee paarden in slaap worden gehouden) toegediend. Met zo’n machine kan de ademhaling ook worden overgenomen en kan de patiënt worden beademd.

Het paard komt licht gesedeerd naar de OK zodat we het paard rustig kunnen voorbereiden op de operatie. Een van de handelingen is het aanbrengen van een katheter, dit is een slangetje in het bloedvat (de vena jugularis). Hierdoor kunnen we (slaap)medicatie toedienen. Nu is het tijd om het paard onder narcose te brengen en daarna kan de chirurg de behandeling beginnen.

10:30 uur

Het is 10:30 uur, er komt onverwacht een merrie binnen waarbij de geboorte van het veulen niet voldoende op gang komt. We hebben haar staand moeten verlossen van haar helaas inmiddels overleden veulen. Ze is daarna overgebracht naar de Intensive Care om te herstellen van de operatie. Ook deze merrie blijven we monitoren om haar toestand in de gaten te houden, bovendien krijgt zij antibiotica, pijnstillers en infuus om haar zo goed mogelijk te ondersteunen.

Lunch?

Tijd voor lunch is er niet, want er komt een veulen binnen dat onder narcose moet worden gebracht voor een kleine ingreep aan het oog. Snel een kopje koffie en we gaan weer door!

De middag…

Tot laat in de middag zijn we druk met de patiënten die onder behandeling zijn bij de collega specialisten. Wanneer alle paarden stabiel zijn is het tijd om contact op te nemen met de eigenaren om te vertellen hoe de narcose is verlopen en hoe het nu met het paard gaat. Dit werken we direct bij in de administratie, ook dit is een belangrijke taak waar we veel tijd aan besteden

Foto: Dr. Thijs van Loon is specialist op het gebied van pijnherkenning bij paarden en ezels. Met EPWA (Equine Pijn en Welzijns App) kan je op een betrouwbare manier, op basis van wetenschappelijk onderbouwde pijnschalen ontwikkeld door dr. Thijs van Loon en zijn collega’s, de gezondheid en het welzijn van je paard meten en monitoren.

18:30 uur

Om 18:30 uur stap ik in de auto naar huis. Vanavond heb ik nog dienst, dus het kan zijn dat ik word opgeroepen. Thuis heb ik nog even contact met de dierenarts die avonddienst heeft, om de bloeduitslagen van de Intensive Care patiënten te bespreken. Tijd om bij mijn gezin aan tafel te schuiven voor het avondeten.

De avond in, tijd voor ontspanning

Na de dynamische werkdag is het tijd voor ontspanning. En dat is voor mij… op stal! We gaan met het gezin aan de slag met onze paarden en pony’s. We sluiten de avond af met een kopje thee op de bank en morgen is het tijd voor een nieuwe dag. Een leuke dag, want we gaan de laatste ontwikkelingen van EPWA bespreken en de nieuwste functies testen! Ben je ook zo benieuwd?

Video: Kijk mee!

Dr. Thijs van Loon over het onderzoek achter EPWA

Wil je leren hoe je pijn bij paarden kunt beoordelen op basis van gezichtsuitdrukkingen?

Volg dan de nieuwe EPWA training!

EPWA training

 

Dr. Thijs van Loon

Artikel door:

Dr. Thijs van Loon, dierenarts en Europees Specialist Veterinaire Anesthesiologie en Pijnbestrijding bij Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht

Logo Vrienden Diergeneeskunde - Universiteit Utrecht - Faculteit Diergeneeskunde_op Paardenarts.nl

Gerelateerde rubrieken