Als veulens ziek zijn, is soms opname in de kliniek noodzakelijk.
De Universiteitskliniek voor Paarden beschikt over een speciale Veulen Intensive Care welke 24 uur per dag bemand wordt door speciaal opgeleide Veulenbrigadiers en getrainde dierverplegers, onder toezicht van Europees Specialisten Inwendige Ziekten Paard drs. Mathijs Theelen en drs. Esther Siegers.
Jong leven is kwetsbaar
Laten we voorop stellen dat de meeste veulens gelukkig gezond geboren worden. De natuur doet zijn werk en er is geen reden tot zorgen. Het punt bij veulens is dat zij maar een heel klein beetje reserve-energie hebben. Deze energie zorgt ervoor dat zij na de geboorte kunnen gaan staan en drinken bij de merrie.
Wanneer je als eigenaar twijfelt over de gezondheid van een veulen, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
Op het moment dat er rondom de geboorte iets gebeurt waardoor het niet goed gaat, is de kans groot dat het energietankje van het veulen heel snel leeg is. Het veulen wordt slap en krijgt het niet meer voor elkaar om op eigen kracht te staan en te drinken. Op zo’n moment kan het snel achteruit gaan.
De dierenarts is degene die op locatie komt en de situatie zal beoordelen. Ook daarvoor geldt dat de meeste veulens genoeg baat hebben bij een behandeling van de eigen dierenarts en waarbij het probleem aan huis kan worden opgelost.
Er is een kleine groep veulens die toch meer (specialistische) zorg nodig hebben. Op dat moment zal de dierenarts je doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek, zoals de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht. Zij staan met de Veulenbrigade 24/7 klaar om de merrie en het veulen op te vangen en een passend behandelplan op te stellen.
De Veulenbrigade
Wanneer het veulen met de merrie binnenkomt wordt er gekeken naar de situatie van het veulen en welke zorg het veulen en de merrie nodig hebben. Dan wordt besloten of zij op de Veulen Intensive Care terecht komen of op een lager niveau zorg.
Als het veulen samen met zijn moeder bij de Veulenbrigade terecht komt, de Veulen Intensive Care, krijgen zij 24/7 het allerhoogste niveau van zorg.
Het veulen en de merrie worden in een ruime stal geplaatst, met daarin de Veulen Intensive Care kar (de ‘Veulenkar’). Het veulen kan hierin worden geplaatst en de Veulenbrigadier kan veilig naast het veulen plaatsnemen. Het luik in de Veulenkar zorgt ervoor dat de merrie contact kan blijven maken met het veulen, een belangrijk onderdeel van het herstelproces van het veulen.
Wanneer de eerste onderzoeken zijn uitgevoerd en de merrie en het veulen samen met de Veulenbrigadier hun plek hebben gekregen in de stal kan het behandeltraject worden gestart.
Twijfel je over de gezondheid van je veulen? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Indien nodig kan hij je doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek.
Artikel door: de Veulenbrigade / Vrienden Diergeneeskunde
Vrienden Diergeneeskunde: “Met jouw steun kunnen wij de Veulenbrigade helpen aan belangrijke apparatuur zoals een infuuspomp, een mobiele medicijnkar of een Veulenkar. Wil jij ook helpen? Doneer nu en met jouw bijdrage kunnen we zieke veulens nog beter helpen!”