Er zijn verschillende typen dierenartsen werkzaam in Nederland en sommigen hebben zich gedifferentieerd of zelfs gespecialiseerd binnen een vakgebied. Je herkent dit aan de titel die sommige paardenartsen bij hun naam hebben staan. Hier staat dan dat ze ‘Specialist’ of ‘Diplomate’ zijn in een bepaald vakgebied, of er staat een afkorting van de specialisatie genoemd (bijvoorbeeld Dipl. ECVS). Wat betekent dit, hoe word je als dierenarts een specialist en welke dierenarts-specialisten zijn er voor paarden? Dat vertellen we je in dit artikel.
Van dierenarts naar dierenarts-specialist: hoe gaat dat in zijn werk?
Een paardenarts kan zich in zijn/haar carrière meer en meer verdiepen in een bepaald vakgebied. Om hier ook Specialist in te worden, dienen ze een speciaal opleidingstraject (ook wel residency genoemd) te volgen, vaak aan een universiteit. Er zitten specifieke eisen aan een residency welke eerst goedgekeurd moet worden door het overkoepelende Europese orgaan van specialisten, het EBVS (European Board of Veterinary Specialists). Voordat de paardenarts aan de residency begint, moet hij/zij al een (paar) jaar werkervaring hebben opgedaan, bijvoorbeeld via een internship.
Internship
Een intern is een (pas afgestudeerde) dierenarts die een aanvullende klinische training volgt onder begeleiding van ervaren dierenartsen. Het doel van het internship is om praktische ervaring op te doen in het werken met patiënten in een klinische omgeving, evenals ervaring in de verschillende disciplines van de diergeneeskunde, zoals chirurgie, interne geneeskunde en spoedeisende zorg.
Residency
De residency zelf duurt tussen de 3 tot 5 jaar waarin de SIO (specialist in opleiding) nauw wordt begeleid door een dierenarts-specialist in het betreffende vakgebied. De SIO moet gedurende het opleidingstraject aan verschillende vereisten voldoen. Naast het werken met patiënten in de opleidingskliniek moeten ze ook een aantal wetenschappelijke onderzoeken in hun vakgebied uitvoeren en deze publiceren in peer-reviewed tijdschrift (een wetenschappelijk tijdschrift waarbij de artikelen beoordeeld worden door onafhankelijke experts uit hetzelfde vakgebied voordat ze worden gepubliceerd). En moeten ze deelnemen aan congressen in binnen- en buitenland. Aan het eind van het opleidingstraject volgt een zwaar examen, waarvan alle onderdelen behaald moeten worden. Wanneer de paardenarts hiervoor slaagt is hij/zij Europees Specialist in dat vakgebied en ‘Diplomate’ van het bijhorende college. De titel Diplomate mag de paardenarts zijn/haar hele leven bij zich dragen. Om de titel Europees Specialist te behouden moet er iedere 5 jaar voldoende punten behaald worden via nascholing, wetenschappelijk onderzoek en klinisch werk.
Titel 'Europees specialist'
Van een dierenarts-specialist wordt verwacht dat hij/zij de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen volgt en op de hoogte is van de nieuwste onderzoeks- en behandelmethoden. Europees Specialist is een beschermde titel in de diergeneeskunde maar helaas noemen sommige zorgverleners (dierenartsen of niet) zich toch specialist in een bepaald vakgebied. Controleer dan ook of je met een officiële dierenarts-specialist te maken hebt.
Waar vind je de veterinaire specialisten?
Een overzicht van alle Europese dierenarts-specialisten vind je op de website van de EBVS . Je kunt hier selecteren op het vakgebied, land van de dierenarts of de naam van de dierenarts.
De Europees specialist en de Nederlandse specialist
Tot een aantal jaar geleden was het mogelijk om een specifiek Nederlands examen te doen en daarmee ‘Nederlands specialist’ te worden. Inmiddels is het alleen nog mogelijk om het Europese examen te doen. Het kan zijn dat een paardenarts Nederlands specialist is, zowel Nederlands als Europees specialist of alleen Europees specialist. In principe geldt voor al deze specialisten dat ze een zwaar opleidingstraject en examen met goed gevolg afgelegd moeten hebben.
Welke specialisaties zijn er voor paardenartsen?
Er zijn veel verschillende specialisaties, die soms ook diersoort overkoepelend zijn. De meest geziene specialisaties in de paardengeneeskunde zijn:
Wanneer schakel je een dierenarts-specialist in?
Soms krijgt je paard last van gezondheidsproblemen waar je eigen dierenarts je niet verder mee kan helpen. In zulke gevallen kan een dierenarts-specialist een oplossing bieden. Dierenarts-specialisten hebben uitgebreide kennis over hun vakgebied, ook van aandoeningen die minder vaak voorkomen, en beschikken over geavanceerde apparatuur voor de diagnostiek en behandeling.
Naast het klinische werk dat dierenarts-specialisten verrichten, dragen ze ook bij aan wetenschappelijke onderzoeken in de paardengeneeskunde. Daardoor helpen ze met de ontwikkeling van nieuwe en betere onderzoeks- en behandelmogelijkheden.
Verder lezen?
Naast een Europese specialisatie zijn er ook andere mogelijkheden voor een paardenarts om zich meer toe te leggen op een specifiek vakgebied binnen de paardengeneeskunde. Lees hier meer over in dit artikel over de loopbaan en mogelijkheden van de paardenarts.